Evolutia Terrei
by Andrei Razvan
1. Era precambriana
1.1. Precambrian (Pre-Cambrian) eate prima etapa si este un nume informal pentru intervalul de timp înainte de actuala eră geologică Phanerozoic și este împărțit în mai multe ere pe scala de timp geologic . Acesta se întinde de la formarea Pământului în jur de 4500 milioane de ani la începutul Perioadei Cambrian, când organisme macroscopice animale au apărut pentru prima dată din abundență aproximativ 542 milioane de ani în urmă. Precambrian este numită astfel pentru că precede era Cambrian, prima perioadă de Eon Phanerozoic, care este numit după numele roman pentru Țara Galilor, Cambria, unde rocile de această vârstă au fost studiate pentru prima oară. Precambrian are o perioadă de 87% din timpul geologic.
2. Era neozoica
2.1. Ultima etapa a durat 70 milionane de ani si a fost marcata de aparitia mamiferelor placentare. Unii geologi disting ultima perioda a acestei ere cuarternarul ca fiind o era aprate in care au dominat galciatiunile, a aparut si a evoluat omul aceasta. Dureaza aproximativ 1.5 milioane de ani.
3. Terra
3.1. Pământul (numit și Terra sau „Planeta albastră”) este în sistemul solar a treia planetă ca distanță față de Soare și a cincea ca mărime. Când desemnează planeta (și nu solul), cuvântul se scrie cu majusculă. Terra face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi). Este cea mai mare planetă telurică din sistemul solar, și singura din Univers cunoscută ca adăpostind viață (controverse legate de existența vieții extraterestre continuă să existe). Terra s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde de ani, iar singurul ei satelit natural Luna, numită și Selena după zeița lunii Selene, a început să o orbiteze puțin timp după aceea, cu circa 4,533 miliarde de ani în urmă. Pentru comparație, vârsta calculată a Universului este de circa 13,7 miliarde de ani. Suprafața Pământului este acoperită în proporție de 70,8% de apă, restul de 29,2% fiind solid și "uscat". Zona acoperită de apă este împărțită în oceane, iar uscatul se subîmparte în continente.
4. Era mezozoica
4.1. Era mezozoică este a treia mare eră geologică . Se întinde de acum circa 250 milioane ani până acum circa 65 milioane ani. În timpul mezozoicului, supercontinentul inițial Pangaea s-a despărțit în două părți, Gondwana în sud și Laurasia în nord, din care au apărut apoi prin fragmentare continentele prezente. Climatul cald a dus la apariția multor forme noi de viață, diversificate și de pe urma separării continentelor. Începutul mezozoicului este legat de stingerea rapidă a multor specii, probabil de pe urma creșterii activității vulcanice sau din ciocniri cu meteoriți. Sfârșitul este marcat de dispariția saurienilor mari, probabil ca urmare a unui impact meteoritic.
5. Era paelozoica
5.1. A doua etapa a durat circa 335 milioane de ani si este incadrata intre aparitia primelor forme de viata semnalate ca fosile crustacee (trilobiti) in oceane si se incheie cu momentul dezvoltarii primelor gimnosperme si reptile pe uscat
6. Evolutie
6.1. Modificare treptată a calității spre un nivel superior; dezvoltare. Curs al unei acțiuni, al unui proces desfășurare.