MINCIUNI ADECVATE SOCIAL

Predarea minciunilor adecvate social

Começar. É Gratuito
ou inscrever-se com seu endereço de e-mail
MINCIUNI ADECVATE SOCIAL por Mind Map: MINCIUNI ADECVATE SOCIAL

1. Obiectiv

1.1. Invatarea unei alternative la comentariile sau intrebarile nepotrivire care il pot deranja pe celalalt (cand vede un baiat cu tricou roz il intreaba "De ce porti tricouri de fete?").

1.1.1. Unde va folosi aceasta abilitate?

1.1.1.1. intalniri cu prietenii, petreceri, gradinita

2. Preachizitii

2.1. vorbeste in propozitii; are cereri de informatii, numeste si raspunde la intrebari fara suport vizual; intelegere si respecta regulile sociale.

3. Predare - ETAPA 1 - Context 1

3.1. Context 1 - Accesorii. In acest context veti folosi accesorii care stiti sigur ca nu-i plac (mese, palarii mari, va puteti prinde parul, peruci, bentite, fuste, tricouri, pantofi, haine largi, rujuri stridente, etc.) si il veti spune "Ia uite ce .... mi-am cumparat!"/ "Iti place?" / "Cum crezi ca-mi sta?". Inainte de a incepe predarea in contextul 1 discutati la fel cu el regula de baza in minciunile adecvate social. Ii puteti spune "Daca o persoana este imbracat cu ceva ce tie nu iti place sau si-a schimbat ceva la par sau la fata, si te intreaba daca iti place cum le sta, trebuie sa ai grija sa nu-i ranesti. Va trebui sa le zambesti si sa le spui "Arata bine! sau "e frumos". Cand modelati raspunsurile vocale aveti grija sa-i modelati si tonul vesel (animatia pe care vreti sa o vedeti la el cand spune minciuna sociala). Dupa momentul de descriere a regulii, initiati prima oportunitate de predare.

3.1.1. SCORARE Fiecare raspuns este scorat de la 0 la 3. Primeste 3 puncte daca (a) spune o minciuna prin care isi exprima aprobarea in 3 secunde (ex., Wow! Ce bine iti sta!), (b) foloseste un ton sincer (vorbeste animat, nu cu o voce monotona), (c) zambeste (si nu se angajeaza in diferite expresii faciale, cum ar fi datul ochilor peste cap). Primeste 2 puncte daca (a) spune o minciuna prin care isi exprima aprobarea si (b) vorbeste animat sau zambeste (nu ambele). Primeste 1 punct daca spune o minciuna pe un ton plat si fara sa zambeasca. Nu primeste niciun punct daca nu spune o minciuna prin care isi exprima aprobarea, indiferent de tonul folosit sau zambet. Raspunsul copilului este recompensat imediat social (daca a luat 3 puncte). Daca nu spune nimic in 3 secunde, ii reamintiti regula si modelati raspunsul corect (ex., Trebuie sa zambesti si sa spui ceva dragut, "Wow! Ce bine iti sta"). Daca nu ia 3 puncte, ii punctati elementul lipsa (ex., A fost bine, dar nu uita sa zambesti cand spui "Wow! Ce bine iti sta!"). Nu ii cereti sa repete dupa voi modelul vocal. Dati-i feedback-ul si treceti la urmatoarea oportunitate.

4. SURSA

4.1. Bergstrom, R., Najdowski, A. C., Alvarado, M., Tarbox, J. (2016). Teaching children with autism to tell socially appropriate lies. Journal of Applied Behavior Analysis, 49, 405-410.

5. Predare - Procedura generala

5.1. Predare pe exemplare multiple, cu mai multe persoane, in timpul altor programe din sesiune Materiale: 3 tipuri de scenarii in jurul a doua contexte: (1) accesorii si (2) primirea unui cadou. Metoda de predare: Discrete trial - predare simultana a unei minciuni in doua contexte (accesorii si primirea unui cadou), apoi se face trecerea in invatarea incidentala. Frecventa de lucru: exercitiu cu cate un scenariu din cele 2 contexte; 1-3 exercitii pe sesiune/5 zile pe saptamana.

6. PREDARE - ETAPA 1 - CONTEXT 2

6.1. Context 2 - Primirea unui cadou. Inainte de a incepe predarea in contextul 2 discutati, la fel cu el, regula de baza in minciunile adecvate social. Ii puteti spune "Uneori o sa primesti obiecte care nu iti plac sau pe care le ai deja si nu te joci cu ele. Este frumos ca ea/el s-a gandit la tine si ti-a cumparat un cadou si tu nu vrei sa-i ranesti sentimentele; asa ca, chiar daca nu iti place, trebuie sa zambesti si sa spui ceva dragut cum ar fi "Multumesc! Imi place". Adult: ii ofera o cutie frumos ambalata in care se afla un obiect non-preferat sau unul pe care deja il are si il intreaba "Iti place?" (Inainte de program faceti o lista nominala cu obiectele non-preferate. Puteti include fise, plusuri, obiecte de colorat, jocuri care nu ii plac, etc.). Copil: Ia cadoul si-l deschide. Adult: Iti place? Copil: Imi place! / Imi place! Multumesc Criteriul de masterare: 3 scenarii consecutive cu scor de 3.

7. PREDARE - ETAPA 2

7.1. Generalizare de persoane Testati scenariile invatate anterior cu 3 - 6 persoane care nu au participat la training (ex., mama, tata, alt terapeut, prieten de familie). In acest moment puteti sa mai analizati daca raspunsurile lui sunt destabilizate de distractori (ex., zgomote, alte persoane), modul de prezentare sau de locatia in care s-a facut testarea.