Analyse af "Sommersøndag"

Начать. Это бесплатно
или регистрация c помощью Вашего email-адреса
Analyse af "Sommersøndag" создатель Mind Map: Analyse af "Sommersøndag"

1. Diskuter slutningen. Præcisér jeres tema.

1.1. Man ved fra starten at nogen vil dø, da man ser faren stå på kirkegården. Måden sønnen dør på er overraskende. Faren står med et valg mellem togpassegerene og sin søn. Vi ved ikke hvad han vil vælge. Han står med et meget stort dilemma, derfor bliver man i tvivl om hvem han vælger. Skyldfølelse, skal man være egoistisk eller?

2. Sommersøndag er bygget op i overensstemmelse med berettermodellen. Find berettermodellens syv faser i filmen

2.1. 1. Anslaget : Faren er på kirlegården. Man ved der er sket noget slemt og måske er nogen død.

2.2. 2. Præsentation: Far og søn skal på arbejde. Man kan fornemme at sønnen har været med på arbejde før. Moren har ikke hentet sønnen, derfor gjorde faren det. På den måde finder man også ud af at forældrene er skilt.

2.3. 3. Uddybning: Sønnen går ud til broen/togskinnerne. Han tegner.

2.4. 4. Point of no return: Da sønnen ser ned mod vandet, han står ude ved kanten og nedenunder ham er det farlige, bølgende, åbne hav. Så er man 99% sikker på at der altså sker noget med drengen. Man ser også små klip engang imellen af toget. Toget suser derudad og det virker stressende og han er jo tæt på togbanen, så det sætter en masse tanker igang oppe i hovedet. "Nu sker der snart et eller andet". Der er jo vildt mange farer lige der hvor drengen er. Vand, tog, beton, broen osv.

2.5. 5. Konfliktoptrapning: Sønne taber hatten. Han skal hente den. Den lander der hvor broen bliver sænket ned. Der er strømafbrydelse --> Broen vil ikke sænke mere. Sønnen er døv og hører ikke faren kalde på ham

2.6. 6. Klimaks: Sønnen står stadig der hvor broen bliver sænket ned. Skal faren vælge mellem et tog fyldt med mennesker eller sin søn? Der er klip af toget, derefter at faderen, derefter drengen osv. Toget kommer nærmere. Broen kommer tættere og tættere på drengen. Faren vælger at lade toget køre. Sønnen dør.

2.7. 7. Udtoning: . Så ser man faren på kirkegården. Han fortæller om sit valg. Man ser Michas grav og bliver 100% på at han er død.

3. Undersøg forholdet mellem historieplanet og handlingsplanet.

3.1. Hvornår ved I mere, end personerne gør?

3.1.1. Da sønnen går ud til broen er man ret sikker på at der vil ske noget. Det ved han nok ikke selv.

3.2. Hvordan udvikler historien sig?

3.2.1. Historien får en meget drastisk slutning. Man regner ikke fra starten med at det er sådan den ender.

3.3. Find fremdriftselementer som fx varslinger og parallelklip

3.3.1. Toget giver en masse spænding, den kører jo også fremad, alrså fremdrift.

3.3.2. Strømsvigtet ændrer historien markant.

3.3.3. At han taber kasketten ændrer også markant.

4. Overvej, om der er tale om en plotdreven eller karakterdreven fortælling?

4.1. Karakterdreven. Personerne fører handlingen

5. Hvordan realiseres temaet?

5.1. Når faren tager valget at dræbe sin søn og han styr tilbage med skyldfølelse.

6. Karakteriser faren og sønnen

6.1. Hvordan er de?

6.1.1. Faren

6.1.1.1. Glad for sit job

6.1.1.2. Glad for sin søn

6.1.1.3. Dygtig til sit job

6.1.1.4. Kan tegnsprog

6.1.1.5. Alder: vi gætter på at han er 40-41

6.1.2. Sønnen

6.1.2.1. Døv

6.1.2.1.1. Tegnsprog

6.1.2.2. Pligtopfyldende

6.1.2.3. Ansvarsfuld

6.1.2.4. Navn: Micha

6.1.2.5. Alder: vi gætter på at han er 8-9 år

6.2. Hvordan har de det indbyrdes?

6.2.1. Sønnen

6.2.1.1. Sønnen har det helt sikkert godt, selvfølgelig er han døv, men han kan stadig kommunikere med folk. Han er stolt af at få lov til at prøve tingene på farens arbejdsplads.

6.2.2. Faren

6.2.2.1. Faren har det nok udemærket. Han virker ikke vildt glad, især ikke over at hans søn skal være på hans arbejdsplads. Til sidst i filmen står han med det svære valg om han skal vælge at dræbe sin søn eller de 293 personer i toget. Der har han det skidt. Til aller sidst ved kirkegården virker det meget som om han har skyldfølelse, og det har han sandsynligvis.

6.3. Er de udstyret med nogle 3.dimser? I så fald: Hvad betyder de?

6.3.1. Broen

6.3.1.1. Det er jo synderen, altså den er skyld i at faren bliver stillet i den problemstilling han nu bliver stillet i. Det er den genstand der dræber. Broen er jo også på en måde hovedpersonen, det handler jo om den. Det er farens arbejde,

6.3.2. De to røde knapper

6.3.2.1. De er både skyld i smil og og tårer. I starten er de jo fantastiske og sønnen får lov til at trykke på dem. Men til sidst er de med til at dræbe sønnen. Hvis faren trykker på dem dræber han hans søn. Men tilgælgæld reder han de 293 passagerer i toget.

6.3.3. Kasketten

6.3.3.1. Den er skyld i at sønnen går ned på den der "platform" hvor broen skal være når den er lukket. Den har stor betydning for faren, fordi den er et symbol på hans job. Sønnen har fået at vide at han skal gøre alt for at passe på den, det gør han , men det er også det der dræber ham. Det viser at sønnen er pligtopfyldende og gerne vil gøre sin far glad. Han skuffer ikke.

6.3.4. Toget

6.3.4.1. Toget og sønnen er i afslutningen mod hinanden, de ved det bare ikke selv. Det er de to faren skal vælge imellem.

7. Find eksempler på brug af virkemidler, der er med til at øge spændingen.

7.1. Der hvor der filmes tog, søn, tog, søn, tog, søn og trækker det ud kan man ikke vente og man bliver mere og mere nervøs for hvad der vil ske. Det virker godt.